JADŁOSPIS od 15.04.24 do 19.04.24
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: kakao z mlekiem i miodem, bułka kajzerka z kiełbasą szynkową, sałata świeża.
II śniadanie: mandarynka / woda mineralna dostępna przez cały dzień
Obiad: zupa żurek z białą kiełbasą i ziem. i natka piet. racuchy z jabłkami i polewa z truskawek ,kompot wiśniowy.
Podwieczorek: jogurt w kubeczku / herbatniki
WTOREK
Śniadanie: płatki kukurydziane na mleku, chleb grahamek ,masło, ser żółty, papryka czer.
II śniadanie: sok jabłkowy/pałeczki kuk. /woda mineralna dostępna przez cały dzień
Obiad:zupa brokułowa z mak. i natka piet. pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ziemniaki z koper. ćwiartka pomidora, kompot owocowy
Podwieczorek: pomarańcza
ŚRODA
Śniadanie: kawa z mlekiem i miodem, chleb z mąki mieszanej, masło, jajecznica na maśle.
II śniadanie: sok z marchewki-Kubuś/ ciasteczko owsiane/ woda mineralna dostępna przez cały dzień
Obiad: zupa grysikowa z kalaf. i natka piet. kotlet schabowy , ziemniaki z koper. kapusta zasmażana, kompot truskawkowy
Podwieczorek: kisiel z jabłkiem
CZWARTEK
Śniadanie: herbata z cyt. i miodem, chleb z maki mieszanej, masło, ryba w pomidorach
II śniadanie: gruszka / woda mineralna dostępna przez cały dzień
Obiad: krem z cukinii z grzanką i natka piet. pyzy śląskie z mięsem, sur. z młodej kapusty ,marchewki i jabłka, kompot z czarnej porz.
Podwieczorek : drożdżówka z serem / kakao z mlekiem i miodem
PIĄTEK
Śniadanie: mleko, rogal maślany z dżemem
II śniadanie: sok z czarnej porz/ wafelek kuk./ woda mineralna dostępna przez cały dzień
Obiad: zupa pomidorowa z zacierką i natka piet. ryba smażona(filet z miruny) ziemniaki z koperkiem, sur. z marchewki i chrzanu, kompot owocowy
Podwieczorek: banan
Alergeny;
gluten, mleko, białko, seler, gorczyca, soja, jaja.
Do przygotowania posiłków uzywane są przyprawy; pieprz,pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól obniżonej zawartości sodu. wszystkie produkty mączne (kluski, naleśniki, pierogi oraz surówki) są przygotowywane w kuchni Przedszkola. produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji wyszczególniono na podstawie Rozporządzenia Unii Europejskiej UE.Nr. 1169/2011-załącznik II. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np; kakao, herbata, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy,jaj, soi, orzechów, selera gorczycy. Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u intendenta Przedszkola.