Statystyki

  • Odwiedziło nas: 1227763
  • Do końca roku: 256 dni
  • Do wakacji: 63 dni

Kalendarium

Piątek, 2024-04-19

Imieniny: Alfa, Leonii

Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

JADŁOSPIS   od  15.04.24  do 19.04.24

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie:   kakao z mlekiem i miodem, bułka kajzerka z kiełbasą szynkową, sałata świeża.

II śniadanie:  mandarynka / woda mineralna dostępna przez cały dzień

Obiad:   zupa żurek z białą kiełbasą i ziem. i natka piet. racuchy z jabłkami i polewa z truskawek ,kompot wiśniowy.

Podwieczorek: jogurt w kubeczku / herbatniki

WTOREK

Śniadanie:  płatki kukurydziane na mleku, chleb grahamek ,masło, ser żółty, papryka czer.

II śniadanie: sok jabłkowy/pałeczki kuk. /woda mineralna dostępna przez cały dzień 

Obiad:zupa brokułowa z mak. i natka piet. pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ziemniaki z koper. ćwiartka pomidora, kompot owocowy          

Podwieczorek:  pomarańcza

ŚRODA

Śniadanie:    kawa z mlekiem i miodem, chleb z mąki mieszanej, masło, jajecznica na maśle.

II śniadanie: sok z marchewki-Kubuś/ ciasteczko owsiane/ woda mineralna dostępna przez cały dzień  

Obiad:  zupa grysikowa z kalaf. i natka piet. kotlet schabowy , ziemniaki z koper. kapusta zasmażana, kompot truskawkowy        

Podwieczorek: kisiel z jabłkiem

CZWARTEK

Śniadanie:  herbata z cyt. i miodem, chleb z maki mieszanej, masło, ryba w pomidorach

II śniadanie:  gruszka / woda mineralna dostępna przez cały dzień

Obiad: krem z cukinii z grzanką i natka piet.  pyzy śląskie z mięsem, sur. z młodej kapusty ,marchewki i jabłka, kompot z czarnej porz.      

 Podwieczorek :  drożdżówka z serem / kakao z mlekiem i miodem

PIĄTEK

Śniadanie:   mleko, rogal maślany z dżemem

II śniadanie:  sok z czarnej porz/ wafelek kuk./  woda mineralna dostępna przez cały dzień

Obiad:   zupa pomidorowa z zacierką i natka piet. ryba smażona(filet z miruny)  ziemniaki z  koperkiem, sur. z marchewki i chrzanu, kompot owocowy  

Podwieczorek:  banan

 

Alergeny;

gluten, mleko, białko, seler, gorczyca, soja, jaja.

Do przygotowania posiłków uzywane są przyprawy; pieprz,pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól obniżonej zawartości sodu. wszystkie produkty mączne (kluski, naleśniki, pierogi oraz surówki) są przygotowywane w kuchni  Przedszkola.  produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji  wyszczególniono na podstawie Rozporządzenia Unii Europejskiej UE.Nr. 1169/2011-załącznik II.  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np; kakao, herbata, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy,jaj, soi, orzechów, selera gorczycy.  Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u intendenta Przedszkola.