JADŁOSPIS od 20.05.24 do 24.05.24
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: kakao z mlekiem i miodem,bułka grahamka z szynką,ogórek świeży.
II śniadanie: arbuz/ pałeczka kuk./ woda mineralna dostępna przez cały dzień
Obiad: zupa barszcz czer. z ziem. z natka piet. makaron z serem białym ,kompot wiśniowy.
Podwieczorek: kanapka z weki z pomidorem jajkiem i szczypiorkiem, herbata z cyt. i miodem
WTOREK
Śniadanie: kawa z mlekiem i miodem, chleb z mąki mieszanej ,masło, pasta rybna.
II śniadanie: sok z marchewki-Kubuś/ biszkopcik /woda mineralna dostępna przez cały dzień
Obiad:zupa pieczarkowa z grzanką i natka piet. kurczak wyfiletowany, ziemniaki młode z koper. sałata ze śmietaną, kompot owocowy
Podwieczorek: truskawki świeże.
ŚRODA
Śniadanie: płatki kuk. na mleku, chleb słonecznik, masło, pasztet drobiowy, papryka czer.
II śniadanie: borówka amerykańska/sok jabłkowy/ woda mineralna dostępna przez cały dzień
Obiad: zupa grysikowa z kalaf. i natka piet. kotlet schabowy, ziemniaki młode z koper. sur. kapusta młoda zasmażana, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: pączek / herbata z cyt. i miodem
CZWARTEK
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, chleb z maki mieszanej , masło, ser żółty, wędlina,sałata świeża.
II śniadanie: jabłko/herbata miętowa / woda mineralna dostępna przez cały dzień
Obiad: zupa czosnkowa z mak. i natka piet. sznycel z indyka ze szpinakiem,ziemniaki młode z koper.sur. z marchewki i jabłka, kompot wiśniowy.
Podwieczorek : jogurt w kubeczku/ wafelek
PIĄTEK
Śniadanie: mleko, rogal maślany z dżemem
II śniadanie: morele suszone/sok owocowy / woda mineralna dostępna przez cały dzień
Obiad: zupa koperkowa z ryż.i natka piet. ryba smażona(filet miruny)ziemniaki młode z koper. sur. z ogórka kiszonego ,kompot owocowy.
Podwieczorek: banan
Alergeny;
gluten, mleko, białko, seler, gorczyca, soja, jaja.
Do przygotowania posiłków uzywane są przyprawy; pieprz,pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól obniżonej zawartości sodu. wszystkie produkty mączne (kluski, naleśniki, pierogi oraz surówki) są przygotowywane w kuchni Przedszkola. produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji wyszczególniono na podstawie Rozporządzenia Unii Europejskiej UE.Nr. 1169/2011-załącznik II. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np; kakao, herbata, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy,jaj, soi, orzechów, selera gorczycy. Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u intendenta Przedszkola.