Statystyki

  • Odwiedziło nas: 1238525
  • Do końca roku: 226 dni
  • Do wakacji: 33 dni

Kalendarium

Niedziela, 2024-05-19

Imieniny: Celestyny, Iwony

Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

JADŁOSPIS   od  20.05.24  do 24.05.24

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie:   kakao z mlekiem i miodem,bułka grahamka z szynką,ogórek świeży.

II śniadanie:  arbuz/ pałeczka kuk./ woda mineralna dostępna przez cały dzień

Obiad:   zupa barszcz czer. z ziem. z natka piet. makaron z serem białym ,kompot wiśniowy.

Podwieczorek: kanapka z weki z pomidorem jajkiem i szczypiorkiem,  herbata z cyt. i miodem

WTOREK

Śniadanie:  kawa z mlekiem i miodem, chleb z mąki mieszanej ,masło, pasta rybna.

II śniadanie: sok z marchewki-Kubuś/ biszkopcik /woda mineralna dostępna przez cały dzień 

Obiad:zupa pieczarkowa z grzanką i natka piet. kurczak wyfiletowany, ziemniaki młode z koper. sałata ze śmietaną, kompot owocowy          

Podwieczorek:  truskawki świeże.

ŚRODA

Śniadanie:    płatki kuk. na mleku, chleb słonecznik, masło, pasztet drobiowy, papryka czer.

II śniadanie: borówka amerykańska/sok jabłkowy/ woda mineralna dostępna przez cały dzień  

Obiad:   zupa grysikowa z kalaf. i natka piet. kotlet schabowy, ziemniaki młode z koper. sur. kapusta młoda zasmażana, kompot truskawkowy.      

Podwieczorek: pączek / herbata z cyt. i miodem

CZWARTEK

Śniadanie:  płatki owsiane na mleku, chleb z maki mieszanej , masło, ser żółty, wędlina,sałata świeża.

II śniadanie:  jabłko/herbata miętowa / woda mineralna dostępna przez cały dzień

Obiad: zupa czosnkowa z mak. i natka piet.  sznycel z indyka ze szpinakiem,ziemniaki młode z koper.sur. z marchewki i jabłka, kompot wiśniowy.    

 Podwieczorek :   jogurt w kubeczku/ wafelek

PIĄTEK

Śniadanie:   mleko, rogal maślany z dżemem

II śniadanie:  morele suszone/sok owocowy / woda mineralna dostępna przez cały dzień

Obiad:  zupa koperkowa z ryż.i natka piet.  ryba smażona(filet miruny)ziemniaki młode z koper. sur. z ogórka kiszonego ,kompot owocowy.

Podwieczorek:  banan

 

Alergeny;

gluten, mleko, białko, seler, gorczyca, soja, jaja.

Do przygotowania posiłków uzywane są przyprawy; pieprz,pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól obniżonej zawartości sodu. wszystkie produkty mączne (kluski, naleśniki, pierogi oraz surówki) są przygotowywane w kuchni  Przedszkola.  produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji  wyszczególniono na podstawie Rozporządzenia Unii Europejskiej UE.Nr. 1169/2011-załącznik II.  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np; kakao, herbata, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy,jaj, soi, orzechów, selera gorczycy.  Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u intendenta Przedszkola.